It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Scleroza multiplă și simptomele cognitive

Aflați mai multe despre simptomele cognitive ce pot fi prezente în scleroza multiplă și cum pot fi acestea urmărite și gestionate

Simțiți uneori că aveți „mintea încețoșată” - uitați unde ați pus cheile, nu găsiți cuvântul potrivit sau vă e greu să vă concentrați? Dacă da, nu sunteți singurul... Mai mult de jumătate dintre persoanele cu scleroză multiplă (SM) se confruntă cu o astfel de problemă sau cu alte probleme cognitive.1

Cele mai frecvente simptome cognitive întâlnite în SM sunt:2,3

  • Afectarea memoriei - SM afectează cel mai frecvent memoria pe termen scurt (capacitatea de ne aminti evenimente recente, de a reține ceea ce ne planificăm să facem, etc.).
  • Dificultăți de concentrare și atenție - unora dintre pacienți le este greu să se concentreze pe perioade mai lungi, sau să facă mai multe lucruri în același timp.
  • Afectarea procesului de planificare a sarcinilor– unele persoane cu SM spun că le este greu să facă planuri; știu ce vor să facă, dar li se pare dificil să-și dea seama de unde trebuie să înceapă.
  • Dificultatea de a găsi cuvinte - senzația cuvântului care „stă pe limbă”, și presupune un efort pentru a găsi cuvântul potrivit.
  • Procesarea dificilă a informațiilor – unii pacienți relatează că le este greu să urmeze instrucțiuni complexe, în special dacă le sunt transmise rapid.
  • Tulburări ale coordonării vizuo-spațiale - de exemplu, dificultăți în aprecierea distanței față de diferite puncte de referință.

Simptomele cognitive reprezintă una dintre cauzele majore ale retragerii anticipate din viața profesională a persoanelor cu SM1, dar există instrumente și strategii pe care le puteți adopta pentru a vă ajuta să gestionați aceste stări. Adesea trebuie doar să găsiți soluția care funcționează pentru dumneavoastră - unele opțiuni includ stabilirea unor obiceiuri fixe, utilizarea unui jurnal sau a telefonului inteligent pentru memento-uri, împărțirea unor sarcini în bucăți mai mici, ușor de gestionat, și evitarea unor sarcini atunci când sunteți obosit sau stresat, atunci când este posibil.

Urmărirea simptomelor cognitive

Simptomele cognitive din SM pot fi trecute ușor cu vederea deoarece inițial sunt relativ ușoare, pot fluctua de la o zi la alta și pot avea legătură și cu alte cauze, precum stresul, oboseala sau cu înaintarea în vârstă. Este important însă să urmăriți orice simptome cognitive - indiferent dacă credeți că au sau nu legătură cu SM - precum și simptomele generale, pentru a le putea gestiona împreună cu medicul dumneavoastră.

“Chestionarul dumneavoastră privind SM” este un instrument care vă poate ajuta să țineți evidența simptomelor, a oricăror schimbări pe care le resimțiți și a modului în care acestea vă afectează. Completarea periodică a chestionarului și aducerea acestuia la consultații vă pot ajuta în discuția cu medicul dumneavoastră, astfel încât să găsiți împreună cea mai bună abordare pentru simptomele dumneavoastră.

Curated Tags

Referinţe:

1 Website „National MS Society”. Modificări cognitive. Disponibil la: https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Cognitive-Changes. Accesat februarie 2022.

2 Website „MS Trust”. Thinking and memory problems. Disponibil la: https://mstrust.org.uk/life-ms/wellbeing/thinking-and-memory-problems. Accesat februarie 2022.

3 Website „MS Society”. Cognitive problems in MS. Disponibil la https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/memory-and-thinking/cognitive-problems-in-ms. Accesat februarie 2022.

Mai multe informații despre Scleroza multiplă