It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Deşi ȋn ultimii 20 de ani s-au făcut progrese importante atât ȋn ȋnţelegerea sclerozei multiple (SM) cât şi a descoperirii de noi tratamente pentru SM, unele mituri despre această afecţiune continuă să fie larg răspândite şi să provoace temeri exagerate. Enumerăm ȋn acest articol câteva afirmaţii false despre scleroza multiplă. 

Mituri

1. Mit: Scleroza multiplă este o boală a vârstnicilor

Debutul SM este cel mai adesea în perioada de adult tânăr, ȋntre 20 - 40 de ani. În cazuri mai rare, SM poate debuta și în copilărie sau adolescență, sau după vârsta de 50 de ani. Femeile sunt de trei ori mai predispuse să dezvolte această afecțiune decât bărbații. 

2. Mit: Persoanele cu scleroza multiplă vor avea nevoie de un scaun cu rotile

Evoluția SM s-a schimbat extrem de mult ȋn ultimii 20 de ani. În zilele noastre, datorită tehnologiei medicale ce permite diagnosticul timpuriu şi datorită tratamentelor existente, cei mai mulţi pacienţi cu scleroză multiplă nu necesită un scaun cu rotile. 

3. Mit: Scleroza multiplă nu trebuie tratată dacă simptomele sunt uşoare

Pacienţii cu scleroză multiplă trebuie să beneficieze de tratament adecvat, iniţiat la timp, chiar dacă, ȋn perioada de debut a bolii, simptomele par să fie uşoare sau să nu cauzeze prea multe neplăceri pacientului. Este dovedit azi că tratamentul personalizat și administrat la timp poate ȋncetini progresia bolii.

4. Mit: Femeile care suferă de scleroză multiplă nu pot avea copii

Numeroase studii au arătat că femeile cu SM au la fel de multe șanse de a avea sarcini sănătoase și copii sănătoși ca și femeile fără SM, iar sarcina nu este în mod automat cu risc ridicat doar pentru că mama are scleroză multiplă. Conform datelor actuale, SM nu crește riscul de avort spontan şi nici riscul de malformații congenitale la copil.

5. Mit: Pacienții cu scleroză multiplă nu ar trebui să facă mișcare

Din contră, mișcarea este foarte importantă, având efecte pozitive pentru întregul organism. În funcție de gradul de afectare, există exerciții fizice specifice, adaptate pentru fiecare pacient ȋn parte, care sunt de ajutor pentru menținerea funcţiilor corpului. Nu trebuie să vă ȋngrijoraţi că efortul fizic v-ar putea agrava simptomele, ci doar să adaptaţi activitatea fizică conform posibilităţilor dumneavoastră şi a recomandărilor experţilor. 

6. Mit: Fumatul este benefic pentru persoanele cu SM, întrucât reduce nivelul de stres 

Nu există până la ora actuală dovezi științifice care să sugereze că fumatul este bun pentru gestionarea stresului! În plus, ȋn comparaţie cu persoanele cu SM care nu fumează, dacă continuaţi să fumați, vă expuneţi la riscul de a avea mai multe recidive (pusee de boală) şi de a avea o progresie mai rapidă a bolii. Cu cât fumaţi mai multe țigări și cu cât fumaţi de mai mult timp, cu atât e mai mare riscul de agravare a SM.  De aceea, este important sa renuntaţi la fumat acum, dacă aveţi acest viciu. Renunţarea la fumat poate reduce riscul de agravare a sclerozei multiple, si ȋn plus, vă feriţi de alte “necazuri” asociate cu fumatul, cum ar fi bolile pulmonare sau cardio-vasculare. 

Referințe: 

  1. Website Medical New Today. Disponibil la: 9 myths about multiple sclerosis (medicalnewstoday.com). Accesat ianuarie 2024. 
  2. Website Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: 5 myths about smoking and MS | MS Society. Accesat ianuarie 2024.
  3. Website National Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Unhealthy Habits | National MS Society. Accesat ianuarie 2024.