It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Dacă sunteți diagnosticat cu scleroza multiplă (SM), știti deja că este posibil ca, în timp, să apară o serie de mici schimbări ale simptomelor bolii, care vă pot influența în mod negativ activitățile zilnice. Iată câteva idei care v-ar putea inspira pentru a conviețui mai ușor cu SM și simptomele acesteia, chiar și atunci când boala avansează.

Informația înseamnă putere

Un lucru pe care îl puteți face este să aflați mai multe despre evoluția SM. Faptul că veți ști mai multe despre SM, vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătit în lupta cu ea1. Vă recomandăm să citiți articolul nostru despre diferitele tipuri ale SM și despre cum vă puteți urmări evoluția simptomelor de-a lungul timpului.

Conservați-vă energia

Exista multe schimbări care pot fi aduse activităților dumneavoastră zilnice pentru a vă ajuta să vă conservați energia și să faceți față simptomelor de SM. Iată câteva exemple:

  • Folosirea unui scaun pentru unele activități precum călcatul rufelor
  • Adăugarea unui scaun în cabina de duș
  • Comandarea ingredientelor pentru gătit pentru a vă fi livrate la domiciliu, fără a mai merge la magazin.

În cazul SM, orice idei de a economisi timp și energie în fiecare zi, înseamnă că veți avea mai mult timp și mai multă energie pentru lucrurile care vă plac cel mai mult, și veți putea petrece mai mult timp cu familia și prietenii2.

Profitați de tehnologie

Există azi numeroase tehnologii care vă pot ușura viața, de la comenzi pentru reglarea patului și a scaunelor până la dispozitive inteligente pentru casă, ce vă permit să aprindeți luminile, să porniți televizorul, să deschideți ușa de la intrare prin apăsarea unui buton sau printr-o comandă vocală3.

Folosiți mijloace de ajutor la mers dacă e necesar

Odată cu progresia simptomelor, dispozitivele care ajută la mers pot deveni necesare. Ideea de a utiliza un baston sau un scaun cu rotile poate fi înfricoșătoare, dar, dacă vă ajută să vă conservați energia și să faceți în continuare lucrurile care vă plac, ele pot fi o idee bună. Este posibil să nu aveți nevoie de ele tot timpul, dar ar putea fi foarte utile pentru zilele în care vă simțiți mai obosit/ă decât de obicei4.

Mențineți-vă „activ/ă” și din punct de vedere cognitiv

Problemele de gândire si de memorie se pot agrava odată trecerea anilor, dar, la fel ca și în cazul simptomelor fizice, există moduri de a le face față. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să puneți la punct un plan de reabilitare cognitivă, recomandându-vă diferite exerciții care să stimuleze procesele de învățare, concentrare, memorie5.

Este întotdeauna o idee bună să discutați cu un medic sau cu o altă persoană din echipa dumneavoastră medicală, pentru a găsi cele mai bune modalități de a vă adapta activitățile curente în funcție de simptomele pe care le resimțiți. Există o mulțime de idei pentru a vă adapta și conviețui cu boala.

Curated Tags

Referințe:

1.Website National Multiple Sclerosis Society. Resources-Support. Disponibil la:https://www.nationalmssociety.org/Resources-Support/Library-Education-Programs/Knowledge-is-Power. Accesat februarie 2022.

2.Website National Multiple Sclerosis Society. Fatigue. Disponibil la:https://www.nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis/MS-Symptoms/Fatigue. Accesat februarie2022.

3.Website National Multiple Sclerosis Society. Living Well with MS. Work, Home & Leisure. Technology.Disponibil la: https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Technology.Accesat februarie 2022.

4.Website National Multiple Sclerosis Society. Staying Mobile. Disponibil la:https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Work-and-Home/Staying-Mobile. Accesatfebruarie 2022.

5.Website National Multiple Sclerosis Society. Cognitive Health. Disponibil la:https://www.nationalmssociety.org/Living-Well-With-MS/Cognitive-Health. Accesat februarie 2022.

Mai multe informații despre Scleroza multiplă