It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Rolul familiei în identificarea modificării simptomelor la persoanele cu scleroză multiplă

Un element major în îngrijirea unei persoane cu scleroză multiplă (SM) este suportul pe care dumneavoastră îl oferiți persoanei în cauză. Mai mult, puteți observa unele modificări ale bolii pe care persoana dragă dumneavoastră le poate rata sau pe care refuză să le recunoască.

Importanța urmăririi simptomelor

Modificările simptomelor pot fi semne de tranziție a SM de la SMRR (SM recurent remisivă) către stadiul de SMSP (SM secundar progresivă). Trecerea de la un stadiu la altul poate fi graduală, iar modificarea simptomelor poate fi subtilă, de aceea este posibil ca unele modificări să nu fie atât de vizibile pentru persoanele cu SM pe cât sunt pentru persoanele din jurul lor. În cazul în care simptomele suferă diverse modificări, sau apar simptome noi, aceste aspecte trebuie discutate cu medicul neurolog, pentru a găsi împreună cea mai bună abordare terapeutică1.

Posibile semne de progresie ale SM

Adesea semnele de progresie de la SMRR către SMSP sunt scăderea numărului de recidive (pusee de boală) și agravarea generală a simptomelor, fie că e vorba de simptomele fizice, cognitive sau o agravare a stării de fatigabilitate (oboseală excesivă).

Semnele la care trebuie să fiți atent includ:

Modificări cognitive2:

  • Îi este greu să se concentreze asupra unui lucru, își pierde concentrarea când citește o carte
  • Uită mai ușor, de exemplu, uită o aniversare sau numele cuiva
  • Starea de spirit este evident diferită

Modificări fizice2:

  • Activități fizice obișnuite precum joaca cu nepoții sau plimbarea câinelui li se par mai dificile decât în trecut
  • Sarcini care presupun utilizarea mâinilor, precum spălatul sau scrierea de mesaje text sunt mai dificile; este posibil să scape mai des lucruri din mână
  • Trebuie să meargă la toaletă mai des din cauza problemelor cu vezica

Accentuarea stării de oboseală2:

  • Nu mai participă la activități sociale sau culturale pentru că nu au energia necesară sau nu se simt în stare să participe
  • Ați preluat lucruri pe care obișnuiau să le facă, precum treburi casnice
  • Dorm sau se odihnesc mai des pentru că sunt mai obosiți și obosesc mai ușor

Discuția cu medicul neurolog

Pentru o persoană cu SM poate fi greu uneori să se gândească că este posibil ca boala să avanseze. În calitate de persoană apropiată, este important să o ajutați să treacă prin perioadele dificile ale bolii. O idee bună este să discutați deschis despre vizita la medicul neurolog, pentru a discuta despre modificările simptomelor.

De asemenea, ținerea evidenței asupra acestor modificări, indiferent că folosiți un jurnal sau o aplicație, vă poate ajuta pe dumneavoastră și/sau persoana cu SM în discuția cu medicul neurolog sau alt cadru medical.

Diferite stadii ale SM necesită tratamente diferite, așadar cu cât spuneți mai rapid medicului despre modificările simptomelor, cu atât se pot lua măsuri mai devreme pentru a stabili dacă SM avansează și se poate discuta un plan de tratament.

Curated Tags

Referințe:

1. Website “National Multiple Sclerosis Society”. Types of MS. Disponibil la: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Types-of-MS. Accesat februarie 2022
2. Website „National Multiple Sclerosis Society”. Secondary progressive MS (SPMS). Disponibil
la: https://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Types-of-MS/Secondary-progressive-MS. Accesat
februarie 2022

Mai multe informații despre Scleroza multiplă