It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Scleroza multiplă și tulburările de somn

Senzația de oboseală permanentă este frecvent descrisă de persoanele cu scleroză multiplă (SM), dar fenomene pe care s-ar putea să nu le asociați cu SM, precum mișcările involuntare nocturne ale picioarelor, durerea, probleme ale controlului vezicii urinare, pot accentua suplimentar această senzație, prin tulburarea somnului1.

Iată câteva cauze frecvente ale tulburărilor de somn la persoanele cu SM.

Sindromul picioarelor neliniştite

Sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune a sistemului nervos caracterizată printr-o nevoie incontrolabilă de a mișca picioarele, este întâlnit frecvent în rândul persoanelor cu SM. Senzația neplăcută de furnicături la nivelul picioarelor, asociate cu mișcările involuntare ale brațelor și picioarelor, pot afecta calitatea somnului2.

Afecțiuni precum apneea în somn

Un alt „hoț de somn“ frecvent întâlnit la persoanele cu SM este apneea în somn. Modificările de la nivelul creierului provocate de SM pot influența mișcările respiratorii din timpul somnului, acestea devenind mai puțin eficiente. Ca urmare, nivelul de oxigen este mai scăzut decât ar trebui să fie în timpul nopții, astfel încât organismul nu este oxigenat la nivel optim. Apneea în somn apare adesea la persoanele cu SM care au leziuni la nivelul trunchiului cerebral3 .

Anxietatea și depresia

De multe ori, problemele de somn apar datorită unor factori secundari, cum ar fi stresul, inactivitatea sau tulburările anxios-depresive. Anxietatea, prezentă la aproximativ o treime dintre persoanele cu SM , este o cauză comună de insomnie4.

Modalități prin care puteți contribui la obținerea unui somn odihnitor

Dacă sunteți obosit și nu dormiți bine, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră. Există o mulțime de modalități de a trata tulburările de somn, de la modificări ale stilului de viață, până la tratament medical și consiliere psihologică. Adesea, tratarea unor simptome care pot perturba somnul, cum ar fi vezica urinară hiperactivă sau spasticitatea, ameliorează semnificativ calitatea somnului.

Iată câteva alte modalități care v-ar putea ajuta să obțineți un somn odihnitor4:

  • Petreceți timp în aer liber: lumina naturală ajută la reglarea ceasului intern și a nivelurilor hormonilor de somn - aerul proaspăt fiind, astfel, unul dintre cele mai bune remedii pentru somn. Mișcarea poate ajuta, de asemenea, la a avea un somn odihnitor, așa că o plimbare în aer liber reprezintă un câștig în plus.
  • Respectarea unei rutine stricte de somn: aceasta presupune să mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară și să vă setați alarma pentru a vă trezi la aceeași oră în fiecare dimineață - indiferent cât de mult v-ați dori sa mai zăboviți în pat!
  • Închideți dispozitivele electronice: evitați privitul la ecranul televizorului și al computerului cu cel puțin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră a acestora poate inhiba nivelul de melatonină, care este un hormon de somn.
  • Creați-vă un refugiu: asigurați-vă că dormitorul dvs. este ordonat, răcoros și întunecat. Montați jaluzelele, dacă este necesar, pentru a bloca lumina. Dacă sunteți sensibil la căldură, mențineți dormitorul la o temperatură puțin mai rece, pentru a evita agravarea simptomelor.
  • Consumați mai puțină cafea: cafeina este un stimulent atât de puternic încât poate afecta somnul până la șase ore după ultima înghițitură. Băuturile care conțin cafeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul și cola, și chiar ciocolata, vă pot împiedica să obțineți somnul de care aveți nevoie, așa că este mai bine să evitați consumul acestora, mai ales în a doua jumătate a zilei.

În concluzie, dacă somnul nu este odihnitor, discutați cu medicul dumneavoastră!

Lipsa somnului poate avea un impact grav asupra sănătății tuturor, dar mai ales a persoanelor care se confruntă deja cu simptomatologia SM. Un somn odihnitor poate ajuta la ameliorarea multor simptome frecvente ale SM, inclusiv oboseala cronică, tulburările de dispoziție și cele cognitive.

Curated Tags

Referințe:

1.Website ‘NHS.uk’ Symptoms, Multiple Sclerosis, Fatigue. Disponibilla: https://www.nhs.uk/conditions/multiple-sclerosis/symptoms/#fatigue. Accesat martie 2022.

2.Website ‘National Institute of Neurological Disorders and Stroke’ Restless leg syndrome. Disponibilla: https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Restless-Legs-Syndrome-Fact-Sheet. Accesat martie 2022.

3.Braley TJ, Segal BM, Chervin RD. Sleep-disordered breathing in multiple sclerosis. Neurology, 2012;79:929–936. Disponibil la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3425840/pdf/znl929.pdf. Accesat martie 2022.

4.Website ‘National Sleep Foundation’ Multiple Sclerosis and Sleep. Disponibil la:https://www.sleepfoundation.org/articles/multiple-sclerosis-and-sleep Accesat martie 2022.

Mai multe informații despre Scleroza multiplă