It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Cele trei etape ale episoadelor de recidivă în scleroza multiplă recurent remisivă

Deși episoadele de recidivă (recădere) pot avea prezentări diferite, desfășurarea oricăruia dintre ele poate fi împărțită în 3 etape: înainte, în timpul și după episodul propriu-zis.

Scleroza multiplă recurent remisivă (SMRR) este cel mai frecvent tip de SM, aproximativ 85% dintre persoanele diagnosticate cu SM având această formă a bolii.

Persoanele cu SMRR prezintă simptome diverse. În timpul unei recidive (recăderi), pot apărea brusc simptome noi sau cele deja cunoscute pot reapărea ori se pot agrava1. Pe parcursul perioadei de remisiune, care urmează unei recăderi, simptomele pot fi reduse sau chiar absente2.

Nu există două persoane cu SM care să aibă aceeași simptomatologie. Cu toate acestea, există asemănări între tiparele de recăderi și remisiuni, persoanele cu SM trecând, de obicei, prin trei etape:

  • înainte de recidivă, când este importantă recunoașterea episodului
  • în timpul recidivei, când poate fi necesară inițierea unui tratament
  • după recidivă, când pot fi necesare intervenții care să favorizeze recuperarea

Înainte de o nouă recidivă: recunoașterea unui episod de recidivă

Uneori poate fi dificil să vă dați seama dacă aveți un episod de recidivă sau dacă mai multe simptome supărătoare se manifestă în același timp1. Orice simptom din SM poate fi un semn de recidivă, dar cele mai frecvente sunt: oboseala; tulburările de echilibru, de mobilitate, de vedere sau cele legate de controlul vezicii urinare; senzațiile de amorțeală sau de înțepătură; durerea; tulburările cognitive, cum ar fi pierderile de memorie și dificultățile de concentrare.

Unele episoade de recidivă se pot manifesta printr-un singur simptom legat de afectarea unei singure arii a sistemului nervos central, în timp ce altele se pot manifesta prin mai multe simptome în același timp, putând avea o durată între 24 de ore și câteva săptămâni2 .

Când credeți că prezentați un episod de recidivă, este important să informați cât mai curând posibil echipa medicală care vă monitorizează din punct de vedere al SM, astfel încât să fie găsite cele mai bune modalități de a gestiona recidiva. Episoadele de recidivă pot fi un semn al progresiei SM și, prin urmare, este extrem de important să vă urmăriți atent simptomele și să raportați medicului dumneavoastră orice schimbări apărute3.

Asistenta medicală sau medicul care vă monitorizează din punct de vedere al SM v-ar putea adresa câteva întrebări pentru a înțelege mai bine episodul dumneavoastră de recidivă3:

  • Ce simptome aveți?
  • Când au început să se modifice simptomele și care a fost tiparul acestor modificări?
  • Ce parte a corpului dumneavoastră este afectată? De exemplu, dacă aveți o senzație de amorțeală, unde este localizată aceasta?
  • V-au împiedicat aceste simptome să faceți ceva ce puteați face în mod obișnuit, cum ar fi să conduceți automobilul, să urcați și să coborâți scările, să lucrați etc.?
  • Ați fost bolnav în ultima vreme sau ați avut simptome de infecție, de exemplu, frisoane inexplicabile?
  • Ce medicamente luați? Medicația sau dozele administrate au fost recent modificate?

În timpul unei recidive: tratamentul în timpul unui episod de recidivă

Discuțiile pe care le aveți cu echipa medicală, vor ajuta la instituirea celei mai bune scheme terapeutice pentru fiecare episod în parte. Nu toate episoadele de recădere necesită tratament - depinde de simptome. Senzația de amorțeală, furnicăturile sau alte tipuri de senzații se pot, în general, ameliora fără tratament. Alte simptome, cum ar fi pierderea acuității vizuale, tulburările de echilibru și de mobilitate, pot necesita administrarea unui tratament medical4.

După recidivă: tratamentul de recuperare

Dacă treceți printr-un episod de recidivă, este important să vă amintiți că de obicei, acestea se remit. Este posibil să resimțiți o stare de oboseală și indispoziție pe parcursul recuperării, dar terapiile de recuperare vă ajută să vă simțiți mai bine3,4. S-ar putea să descoperiți că episodul de recidivă vă afectează pe plan personal și/sau profesional.

  • Pe plan personal, poate deveni dificil să îndepliniți activități de rutină, cum ar fi să faceți curățenie sau să vă ocupați de meniul zilnic. Răbdarea și înțelegerea față de dumneavoastră, precum și cunoașterea propriilor limite, sunt importante. Cereți ajutor familiei și celor dragi. După un episod de recidivă, fiecare parte a corpului tău este într-o perioadă de recuperare. Aveți răbdare cu dumneavoastră, deoarece puteți experimenta stări emoționale diferite, tulburări de somn și de memorie sau ale capacității de rezolvare a problemelor. Dacă recuperarea la domiciliu durează mai mult decât de obicei, contactați echipa medicală care vă monitorizează din punct de vedere al SM, pentru a vă pune în legătură cu o persoană specializată în SM, care să vă poate ajuta3.
  • Pe plan profesional, ar putea fi util să reduceți programul de lucru sau să vă luați concediu. Ajustarea programului de lucru poate ajuta atât din punct de vedere fizic cât și cognitiv. Discutați cu managerul sau cu reprezentantul de la departamentul de resurse umane, pentru a vă asigura timpul necesar pentru recuperare.

Există multe forme diferite de îngrijire și sprijin, disponibile pentru a ajuta la gestionarea și tratarea unui episod de recidivă. Cel mai bun sfat este să discutați cu echipa medicală care vă monitorizează din punct de vedere al SM, imediat ce credeți că treceți printr-un episod de recidivă, pentru a vă recomanda cea mai potrivită schemă terapeutică, adaptată nevoilor dumneavoastră.

Curated Tags

Referințe:

  1. Website MS Trust. Relapsing remitting MS. Disponibil la: https://www.mstrust.org.uk/a-z/relapsing-remitting-ms-0. Accesat martie 2022.
  2. Website Web MD. Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis. Disponibil la: https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/relapsing-remitting-multiple-sclerosis Accesat martie 2022.
  3. Website MS Trust. Managing relapses. Disponibil la: https://www.mstrust.org.uk/about-ms/ms-symptoms/managing-relapses#what-is-a-relapse Accesat martie 2022.
  4. Website National MS Society. Managing relapses. Disponibil la: https://www.nationalmssociety.org/Treating-MS/Managing-Relapses Accesat martie 2022.

Mai multe informații despre Scleroza multiplă