It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Prevenirea infecțiilor prin efectuarea vaccinărilor este o parte importantă a îngrijirii persoanelor cu scleroză multiplă (SM). Deşi multe persoane cu SM au îngrijorări legate de siguranţa vaccinărilor, datele actuale relevă că la persoanele cu SM, vaccinurile nu sunt asociate cu risc crescut de apariţie a unui puseu acut (exacerbarea bolii) sau cu progresia dizabilităţii.  Prin urmare, se recomandă ca persoanele cu SM să primească vaccinurile în conformitate cu calendarul standard de vaccinare, ȋnsă va trebui să se ţină cont de anumite precauţii impuse de tratamentul imunosupresor administrat. 

Fumatul

Ghidurile internaţionale recomandă evaluarea statusului de imunizare (vaccinare) pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu SM, indiferent de planurile de tratament. De asemenea, este de preferat ca vaccinările necesare să fie efectuate cât mai aproape de momentul diagnosticului sau în stadiile incipiente ale bolii, ȋn perioadele ȋn care boala este stabilă. 

În funcţie de vaccinările pe care le-aţi efectuat de-a lungul timpului şi de tratamentul pe care ȋl urmaţi sau ȋl veţi urma, medicul dumneavoastră vă va spune care sunt vaccinurile recomandate a fi efectuate şi când anume este cel mai bine să le administraţi. Unele vaccinuri pot fi recomandate anual (de exemplu vaccinul antigripal), altele doar ȋn anumite cazuri (de exemplu vaccinul anti-varicelă). Pentru populaţiile speciale, cum ar fi copiii, femeile ȋnsărcinate, pacienţii vârstnici, au fost dezvoltate strategii de vaccinare adaptate acestor condiţii speciale. 

Răspunsul la vaccinare poate diferi de la o persoana la alta, ȋn funcţie de numeroşi factori printre care amintim: tipul de vaccin administrat, calitatea sistemului imun al persoanei vaccinate, vârsta (ȋnaintarea ȋn vârstă poate reduce răspunsul la vaccinare), tratamentele concomitente (medicamentele imunosupresoare pot scădea producţia de anticorpi post-vaccinare). Se ştie că orice vaccinare poate declanșa complicaţii, dar ȋn cazuri foarte rare. Este important de menţionat că persoanele cu SM nu au un risc mai mare de complicaţii comparativ cu populația generală.

Vaccinurile sunt testate riguros și monitorizate în permanență pentru siguranță. Vaccinarea este recomandată inclusiv persoanelor cu SM, iar beneficiul imunizării depășește cu mult orice riscuri potențiale. Vă recomandăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre vaccinurile necesare. 

Referinte:

  1. Website National Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Vaccinations | National MS Society. Accesat ianuarie 2024.
  2. Website Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Flu jabs, vaccines and MS | MS Society. Accesat ianuarie 2024.
  3. Website Multiple Sclerosis Trust. Disponibil la: Vaccination and immunisation | MS Trust. Accesat ianuarie 2024.