It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Fumatul afectează ȋntregul organism şi creşte riscul de apariţie pentru numeroase boli grave, printre care cancerul pulmonar, bolile de inimă şi accidentele vasculare cerebrale. 

Dacă aveţi scleroză multiplă (SM), fumatul are riscuri suplimentare pentru dumneavoastră, pe lângă cele deja enumerate, riscuri despre care vom discuta mai jos. În plus, nu există până la ora actuală dovezi științifice care să sugereze că fumatul este bun pentru gestionarea stresului!

În comparaţie cu persoanele cu SM care nu fumează, dacă continuați să fumaţi, vă expuneţi la riscul de a avea mai multe recidive (pusee de boală) şi de a avea o progresie mai rapidă a bolii. Dacă de exemplu sunteţi diagnosticat cu SM recurent-remisivă (SMRR) şi fumaţi, aveţi un risc mai mare ca evoluţia spre forma secundar progresivă să se facă ȋntr-un interval mai scurt de timp, comparativ cu persoanele cu SMRR care nu fumează.  Aceasta ȋnseamnă că dizabilitatea va apărea mai devreme la persoanele cu SM care fumează, versus persoanele cu SM care nu fumează. Persoanele cu SM care fumează au un risc mai mare de a dezvolta mai multe leziuni inflamatorii cerebrale (vizibile la examinarea cerebrală prin rezonantă magnetică nucleară) comparativ cu persoanele cu SM care nu fumează. În plus, fumatul accentuează procesul de “micşorare” a creierului (atrofie cerebrală). “Micşorarea creierului” face ca recuperarea după puseele acute să fie mai dificilă şi incompletă; de asemenea, atrofia cerebrală afectează atât funcţiile motorii (de exemplu, mersul) cât şi cele cognitive (de exemplu atenţia, gândirea, memoria).  Cu cât fumaţi mai multe țigări și cu cât fumaţi de mai mult timp, cu atât e mai mare riscul de agravare a sclerozei multiple!

Vestea bună este că renunțarea la fumat poate reduce aceste riscuri destul de rapid. De aceea, este important să renunţaţi la fumat acum, dacă aveţi acest viciu! Veţi influenţa ȋn bine evoluţia SM şi ȋn plus vă feriţi de alte “necazuri” asociate cu fumatul, ȋntrucat bolile pulmonare sau cardio-vasculare asociate cu fumatul pot determina scurtarea duratei de viaţă. Discutați cu medicul dumneavoastră și dacă este nevoie, cereţi ajutorul unui specialist pentru a renunța la fumat. 

Nu uitaţi, nu este niciodată prea târziu pentru a renunţa la fumat! O faceți pentru binele dumneavoastră și al familiei dumneavoastră!

Referinte: 

  1. Website Multiple Sclerosis Trust. Disponibil la: Smoking and MS | MS Trust. Accesat ianuarie 2024.
  2. Website Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Smoking and MS | MS Society. Accesat ianuarie 2024.
  3. Website National Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Unhealthy Habits | National MS Society. Accesat ianuarie 2024.