It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Persoanele cu scleroză multiplă (SM) sunt mai predispuse, comparativ cu populația generală, la a dezvolta anumite afecțiuni ale oaselor: aproape 1 din 5 persoane cu SM au osteoporoză (oase fragile predispuse la fracturi) și mai mult de 2 din 5 au osteopenie (reducerea densității oaselor)1. Fumatul este un factor comun de risc atât pentru SM1 cât și pentru osteoporoză2. Nivelurile scăzute de vitamina D cresc riscul de a dezvolta SM1 și reduc absorbția calciului3, mineral esențial pentru menținerea rezistenței osoase. 

SM poate afecta forța musculară, mobilitatea și nivelul de energie, făcându-ne mai puțin activi și favorizând scăderea rezistenței osoase, în timp ce dizabilitatea din SM crește riscul de osteoporoză4. Pe de altă parte, unele medicamente prescrise frecvent în SM (de exemplu, glucocorticoizii) pot influența negativ sistemul osos4, de aceea este important ca aceste aspecte să fie discutate cu medicul dumneavoastră.

Deși anumiți factori de risc pentru osteoporoză (factori genetici, vârsta, sexul feminin) nu pot fi influențați, o serie de modificări ale stilului de viață pot avea un impact pozitiv și vă pot ajuta să vă mențineți oasele sănătoase1:

  • o dietă sănătoasă și echilibrată, care să ofere o cantitate mare de calciu prin consum regulat de produse lactate (lapte, iaurt, brânză etc.), legume cu frunze verzi (varza kale, spanacul, broccoli), fructe uscate, somon sau sardine.
  • menținerea unui nivel optim de vitamina D este de asemenea, importantă. Expunerea la soare este cea mai bună sursă, deoarece pielea produce vitamina ca răspuns la radiațiile UV. Petrecerea unor intervale de timp în aer liber, va crește în mod natural nivelul de vitamina D, în timp ce sursele alimentare includ peștele gras (somon, macrou, sardine), gălbenușul de ou și ficatul. Dacă aceste opțiuni nu sunt potrivite, atunci medicul poate recomanda un supliment cu vitamina D, într-o doză adecvată.
  • exercițiul fizic regulat contribuie la reducerea riscului de osteoporoză: exerciții care cresc rezistența musculară (ridicarea de greutăți, utilizarea de benzi elastice, genuflexiuni, fandări, flotări etc.), plimbări, jogging, dans, aerobic etc. Chiar și pentru persoanele care au nevoie de un scaun cu rotile, un fizioterapeut poate fi consultat pentru conceperea unui plan de exerciții.
  • evitarea fumatului, reducerea consumului de alcool, evitarea situațiilor care favorizează căderile (de exemplu, cabluri sau obiecte de mobilier de care ne putem împiedica în locuință, activități fizice care predispun la căderi, etc.) sunt alte măsuri utile

În cazul în care sunteți diagnosticat/ă cu osteoporoză, medicul va alege tratamentul potrivit, în funcție de rezultatele investigațiilor medicale și de situația dumneavoastră (vârstă, sex, istoric de fracturi etc.), fiind disponibile azi tratamente variate pentru controlul acestei afecțiuni1

Curated Tags

Referințe:

1. Website Multiple Sclerosis Trust. Osteoporosis. Disponibil la: https://mstrust.org.uk/a-z/osteoporosis Accesat februarie 2023.
2. Website ”Smoking And Bone Health”. National Institutes of Health Resources. Disponibil la: https://www.niams.nih.gov/Health_Info/Bone/Osteoporosis/Conditions_Behaviors/bone_smoking.asp Accesat februarie 2023.
3. Website National Health Service (NHS). Disponibil la: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/ Accesat februarie 2023.
4. Website National Multiple Sclerosis Society. Disponibil la Osteoporosis | National Multiple Sclerosis Society (nationalmssociety.org) Accesat februarie 2023.