It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Vitamina D, cunoscută și sub numele de "vitamina soarelui", este esențială pentru oase, dinți și pentru o funcționare normală a sistemului imun. Organismul nostru produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare, dar putem, de asemenea, să ne sporim aportul de vitamina D prin consumul anumitor alimente sau suplimente. De altfel, ȋn perioada toamnă-iarnă-primăvară ("lunile cu r"), când radiația solară este scăzută, se recomandă administrarea zilnică de suplimente de vitamina D.

Nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu o serie de afecțiuni medicale, printre care osteoporoza, diabetul, cancerul și scleroza multiplă (SM). 

Vitamina D și scleroza multiplă

Nivelul scăzut de vitamina D este unul din factorii de risc pentru apariţia sclerozei multiple la persoanele cu predispoziţie genetică pentru această afecţiune. Este cunoscut azi că în ţările situate mai departe de Ecuator, ca latitudine, SM apare mai frecvent comparativ cu ţările mai apropriate de Ecuator, unde lumina soarelui este mai puternică și prezentă perioade lungi din an sau ȋntregul an, aşadar este mai ușor pentru piele să producă suficientă vitamina D pe tot parcursul anului. 

Este posibil ca vitamina D să aibă un rol important și pentru evoluția bolii, nivelurile scăzute de vitamina D fiind asociate în unele studii cu un risc crescut de a avea pusee de boală sau de a dezvolta noi leziuni cerebrale. De aceea, sunt în curs de desfășurare studii care urmăresc să clarifice rolul vitaminei D ȋn controlul activităţii bolii.

Sursele principale de vitamina D

Lumina Soarelui 

Organismul dumneavoastră produce vitamina D atunci când pielea dumneavoastră este expusă la soare, de aceea se consideră că cea mai importantă sursă de vitamina D este expunerea pielii la lumina soarelui (atentie, pielea nu produce vitamina D dacă lumina soarelui ajunge la dumneavoastră prin fereastră). Norii, smogul, ȋnaintarea ȋn vârstă, reduc cantitatea de vitamina D pe care o produce pielea. Folosirea cremelor pentru protecție solară, deși importantă pentru a preveni cancerul de piele, poate, de asemenea, să micșoreze producția de vitamina D la nivelul pielii. Profitați de zilele însorite pentru plimbări în aer liber, care vă vor asigura necesarul de vitamină D!

Alimente

Foarte puține alimente conțin în mod natural vitamina D; printre cele mai bune surse naturale se numără peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele. Vitamina D se regăseşte şi ȋn unele specii de ciuperci, ȋn ficatul de vită, galbenuşul de ou. Puteți obține vitamina D din alimente “îmbogățite” (fortificate) cu vitamina D, precum laptele, iaurtul, cerealele pentru micul dejun sau faina albă. Verificați eticheta alimentelor pentru a fi siguri că alegeţi alimentele fortificate cu vitamina D, mai ales ȋn perioadele reci din an! 

Suplimente

Vitamina D este disponibilă sub formă de suplimente care conțin doar vitamina D sau vitamina D combinată cu alte substanțe nutritive. Este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice regim de suplimentare a vitaminei D, ȋntrucat necesarul zilnic de vitamina D poate varia ȋn funcţie de diverşi factori (anotimp, alimentaţie, stare de sănătate, tratament, etc.)

Este bine de ştiut că vitamina D este solubilă în grăsimi, așa că este absorbită cel mai bine atunci când este administrată cu o masă sau o gustare care include și grăsimi.

Consumul excesiv de suplimente de vitamina D poate duce la toxicitate, cunoscută sub numele de hipervitaminoză D, ceea ce duce la simptome precum greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, constipație, pietre la rinichi etc. Nivelurile ridicate de vitamina D sunt aproape întotdeauna cauzate de consumul excesiv de suplimente. Nu puteți obține prea multă vitamina D de la soare, deoarece pielea dumneavoastră limitează cantitatea de vitamină D pe care o produce. 

În concluzie, dacă aveți scleroză multiplă, vitamina D joacă un rol important. Vă recomandăm să discutaţi cu echipa dumneavoastră de ȋngrijire despre acest lucru. 

Referinte:

  1. Website Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Vitamin D and MS | MS Society. Accesat ianuarie 2024. 
  2. Website Multiple Sclerosis Trust. Disponibil la: Vitamin D | MS Trust. Accesat ianuarie 2024. 
  3. Website National Multiple Sclerosis Society. Disponibil la: Vitamin D, Biotin & Omega-3 | National MS Society. Accesat ianuarie 2024.