It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

În scleroza multiplă (SM), capacitatea de a ne mișca independent, sau mobilitatea, poate fi pusă sub semnul întrebării: ...cât timp voi putea să mă deplasez singur? ...când va trebui să mă gândesc la scaunul cu rotile? ...ce impact va avea acest lucru asupra mea și asupra familiei mele?

Problemele de mobilitate descrise la persoanele cu SM pot varia mult de la o persoană la alta, și chiar și la aceeași persoană, în funcție de evoluția bolii. În plus, alte simptome ale SM pot influența capacitatea de a ne deplasa independent: problemele de vedere, de echilibru, senzația de amețeală sau durerea1.

Cel mai frecvent putem observa că ne poticnim sau ne împiedicăm și poate chiar cădem; ne pierdem echilibrul în timpul mersului sau când vrem să ne întoarcem; mergem încet, cu pași mici sau simțim greutate ori slăbiciune la nivelul picioarelor; avem nevoie de sprijin – pereți, mobilier sau cei din jur1.

Recomandări pentru păstrarea mobilității în SM1-3

Mișcarea este foarte importantă, având efecte benefice pentru întregul organism. În funcție de gradul de afectare, există exerciții fizice care pot fi de ajutor pentru a ne menține capacitatea de deplasare.

  • Mersul pe jos, rezolvarea treburilor casnice, grădinăritul, toate aceste activități ne pot ajuta să ne menținem în formă.
  • Activități precum yoga, înotul, exercițiile în apă, pot să întărească musculatura abdominală, a spatelui sau a regiunii pelviene și să reducă astfel unele dintre dificultățile de mers.
  • Încălțămintea corectă (toc mic și talpă care să nu alunece) și atenția pentru păstrarea echilibrului chiar și în cele mai obișnuite activități, contribuie la menținerea mobilității pe termen lung (suntem atenți când coborâm sau urcăm treptele, nu cărăm greutăți care să ne dezechilibreze, etc.).
  • Îndepărtarea din locuință sau din spațiul în care lucrăm a obstacolelor de care ne-am putea împiedica este recomandată atât pentru a face mai ușoară deplasarea, cât și pentru a preveni căderile, care pot fi urmate de fracturi osoase.
  • Utilizarea unor orteze sau atele care să susțină musculatura slăbită a picioarelor, fizioterapia, kinetoterapia, utilizarea unor bastoane sau cadre de mers, reprezintă alte strategii care contribuie la păstrarea mobilității. Sunt persoane cu SM pentru care scaunul cu rotile, adaptarea autovehiculului sau ajutorul unui câine de asistență, reprezintă soluții pentru momentul în care mobilitatea a fost deja pierdută, în timp ce pentru alții, utilizarea precoce a unui scaun cu rotile, poate crește nivelul de confort.
  • Unele medicamente, care reduc durerea, sau contractura musculară, sau oboseala excesivă, pot avea efect favorabil asupra mobilității.

Practic, identificarea modalităților de a ne păstra cât mai mult timp mobilitatea este foarte importantă și proprie fiecăruia: depinde de simptomele prezente, de impactul lor, de timpul pe care îl avem la dispoziție, etc. Discuția cu personalul medical ajută la alegerea celui mai bun program de mișcare pentru a rămâne cât mai mult timp independent.

Curated Tags

Referințe:


1. Website Multiple Sclerosis Trust. Walking difficulties. Disponibil la: https://mstrust.org.uk/a-z/walking-difficulties . Accesat februarie 2023
2. Website MS Society. MS and exercise. Disponibil la: https://www.mssociety.org.uk/care-and-support/everyday-living/staying-active/ms-and-exercise . Accesat februarie 2023.
3. Website MS Society. Treatments for balance problems. Disponibil la:
https://www.mssociety.org.uk/about-ms/signs-and-symptoms/balance-and-dizziness/treatments-for-balance-problems . Accesat februarie 2023