It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Găsirea sprijinului

Cu toții avem nevoie de ajutor și sprijin din partea celor din jurul nostru, cu atât mai mult când ați fost diagnosticat(ă) cu CMM. Nu numai că vă gestionați boala și tratamentul, dar vă gestionați și viața de zi cu zi.

Tipuri de sprijin

Sprijinul poate veni sub mai multe forme. Poate fi:

  • Practic, cum ar fi atunci când un membru al familiei vă conduce la magazinul alimentar

  • Emoțional, cum ar fi atunci când un prieten își ia puțin timp liber să stea și să vorbească cu dumneavoastră

  • Informațional, cum ar fi atunci când medicul dumneavoastră vă explică cele mai recente rezultate medicale

Rețineți că nevoile dumneavoastră de sprijin se pot schimba. Tipul și volumul de sprijin de care aveți nevoie la un moment dat vor depinde de situația de la acel moment.

Găsirea celei mai potrivite persoane care să vă ajute

Cheia pentru a cere ajutor este să asociați ajutorul de care aveți nevoie cu persoana care îl poate oferi cel mai bine. Fiecare persoană are propriile sale puncte forte. Cu unele persoane discuțiile decurg ușor și pot fi surse bune de sprijin emoțional. Alți oameni ar putea fi mai buni la lucruri practice, cum ar fi să vă ajute cu cumpărăturile.

  • Pasul 1: Gândiți-vă la persoanele cunoscute care vă pot oferi ajutor. Faceți o listă cu numele lor.

  • Pasul 2. Gândiți-vă cum să potriviți fiecare persoană cu nevoile dumneavoastră. Lângă fiecare nume, scrieți ce poate oferi fiecare persoană. De exemplu, dacă cunoașteți pe cineva care este un bun ascultător, rugați persoana respectivă să vă ofere sprijin emoțional mergând la o plimbare. Dacă știți că cineva are mașină și este disponibil în timpul zilei, cereți-i să vă ofere sprijin practic conducându-vă la o vizită la medic.

  • Pasul 3: Odată ce aveți o listă cu oamenii pe care îi cunoașteți și cu ce vă pot oferi, puteți să asociați nevoile de asistență cu persoana care vă poate ajuta cel mai bine.

  • Pasul 4: Începeți să cereți ajutor.

Cererea ajutorului

Când identificați tipul de sprijin de care aveți nevoie, trebuie să rugați oamenii să vă ajute. Pentru mulți oameni, aceasta este partea cea mai grea. Dar rețineți: oamenii nu știu cum să vă sprijine dacă nu cereți! Uneori oamenii nu se simt confortabil să ceară ajutor. Ei pot crede că, dacă cer ajutor, arată că sunt slabi. Poate că nu vor să se simtă o povară pentru ceilalți. Realitatea este că a cere ajutor arată o putere reală, iar alți oameni de obicei răspund bine atunci când li se cere să ajute. De fapt, oamenii vor adesea să poată fi utili.

Grupuri de sprijin

Mulți oameni consideră că îi ajută să vorbească și să împărtășească experiențe cu alte persoane care au aceeași afecțiune. Deși experiența fiecăruia este unică, conversațiile cu cineva care a împărtășit o experiență similară poate oferi un real confort și chiar vă poate ajuta să vă simțiți mai puțin singur(ă).1

Dacă sunteți interesat(ă) să discutați cu alte persoane aflate în situația dumneavoastră, întrebați medicul sau asistenta despre serviciile de sprijin disponibile în zona dumneavoastră.

Curated Tags